In 1717 patru loje din Londra au stabilit sa se asocieze pentru a crea Prima Mare Loja a Londrei si de a pune astfel bazele unei organizatii a francmasoneriei moderne. Cea mai veche marturie privind organizarea meseriei de zidar in Anglia dateaza din 1356, in Londra.
Un conflict opunea zidarii de piatra cu cei obisnuiti. Autoritatile municipale au dat atunci un regulament. O noua versiune este promulgata în 1481: compania de zidari exercita controlul meseriei in Londra. Cazul ramane insa unic. In regat, nu se gaseste in nici un alt loc o alta organizatie care sa exercite o autoritate echivalenta asupra acestei meserii. De altfel, nici nu se mentioneaza existenta sa ca fiind secreta ci doar cuvintul loja, utilizat pentru a numi organizatia de catre ea insasi.
Dar acest cuvant caracteristic a aparut incepand cu secolul al XIII-lea pentru a desemna constructia edificata pe santier, unde muncitorii isi aranjau uneltele, lucrau, mancau si se odihneau. La inceputul secolului al XV-lea, el desemna de asemenea ansamblul zidarilor dintr-un santier, dar fara a fi facuta mentiunea unei autoritati exercitate asupra acestei comunitati. Abia in secolul al XVI-lea, in Scotia, cuvantul este in sfarsit atestat ca insemnand o jurisdictie permanenta, reglementand organizarea meseriei.